Cserkészet

1121.sz. Földváry-Boér Cserkészcsapat

                                       Péteri

 

Megalakulás

A cserkészet alapítója Robert Baden-Powell (Bi-Pi), a britt hadsereg katonatisztjeként szolgált a brit gyarmatokon, elsősorban Indiában és Afrikákban. A szolgálat alatt gyűjtött tapasztalatairól, a felderítéséről írt műveiből sokat átemelt a fiataloknak szóló könyvébe. Bi-Pi a dél afrikai Mafeking váránál, a búrok ostroma elleni küzdelem során felfigyelt az ott segédkező fiatal fiúk találékonyságára és ügyességére és úgy vélte, a városi gyerekek is képesek hasznos és értékes tettekre, ha felelősséget adunk a kezükbe.

Az Egyesült Királyságba visszatérve, hogy elméletét kipróbálja 1907-ben az angliai Brownsea szigetén tábort szervezett kamasz fiúknak. A kis csoportokba elit iskolák növendékei együtt táboroztak szegény sorban élő gyerekekkel. Közösen járták a természetet, horgásztak, sportoltak, játszottak, mindezt egyenruhában, ami elfedte a társadalmi különbségeket. A közösségben eggyé kovácsolódott mindenki .Tapasztalatait megírta egy könyvben, amely 1908-ban jelent meg Cserkészet fiúknak címmel. Ez a könyv által terjedt el rohamosan a cserkészmozgalom az egész Világon.

Kik vagyunk?

A cserkészet önkéntes, vallásos, pártpolitikától független ifjúsági mozgalom, amely nyitott mindenki számára származástól, nemtől, társadalmi és vagyoni helyzettől, valamint vallási meggyőződéstől függetlenül.

A mozgalom a cserkészmódszert alkalmazza: egy informális nevelési metódust, amely nagyban épít a szabadban végzett elfoglaltságokra, többek között a táborozásra, erdei és vízi életre, túrákra és sportra.

A cserkészet felelősséget ébreszt a fiúkban és lányokban az iránt, hogy milyen kötelességeink vannak Istennel, másokkal és önmagukkal szemben

A gyerekek fogadalmat tesznek, egyenruhát viselnek, és egy országos-nemzetközi mozgalom tagjai lesznek. A cserkészet a világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

A Magyar Cserkészszövetség több száz csapatában körülbelül 13055 cserkész tevékenykedik, az ország minden megyéjében.

Földváry-Boér Cserkészcsapatunk a Magyar Cserkészszövetség  X. számú Pesti Cserkészkerületéhez tartozik.

5 éve alakultunk, csapatunkat jelenleg 31 fő alkotja.

Mit csinálunk?

A cserkésznevelés gerincét a folyamatos, ösztönző és változatos programok képezik.  2 hetente tartott összejövetelek-foglalkozások, kirándulások, az évközi szolgálatok, a nyári táborozás és az egyéb programok során a cserkészek a cselekedve tanulás módszerével, a gyakorlatban szerzik meg és hasznosítják a megszerezhető ismereteket. Megtanulnak sok egyéb mellett a természetben élni, azt megóvni, tájékozódni, elsősegélyt nyújtani, népdalainkat énekelni, és őszinte örömmel játszani. Így válhatnak az életben is ügyes, magukat föltaláló, saját lábukon is megálló és a szükséges önbizalommal rendelkező, boldog emberekké.

Mit lehet tenni a cserkészetben?

Önként csatlakozni

Barátokat szerezni

Fogadalmat tenni, mely egy életre szól

Életformát tanulni és követni

Harcolni hibáid ellen

Másoknak örömet szerezni

Sokat játszani és vidámkodni

Túrázni erdőkben és hegyek között

Táborozni

Megismerni a természetet

Népdalokat, hagyományokat tanulni

Elsősegélyt nyújtani, életet menteni

Önfegyelmet, kitartást fejleszteni

Egészséges életet élni

Sportolni, versenyezni

Színészkedni, szerepelni, énekelni, zenélni,

Kézműveskedni, fúrni-faragni, rajzolni és festeni……..és még ezer egyéb dolgot

Jelszavunk: Légy résen! Ez azt jelenti, hogy minden percben készen állunk, hogy a másikon segítsünk, hogy kötelességünket teljesítsük, és hogy tartsuk magunkat fogadalmunkhoz.

Köszöntésünk így szól: Jó munkát! Ezzel azt idézzük föl, hogy a cserkészélet egy önkéntes, vidám munka, ami Isten áldásával embertársaink javára válik. Bármihez kezdünk, azt szeretnénk eredményesen és sikeresen befejezni, ezért kívánunk egymásnak: Jó munkát!

Ha felkeltettük érdeklődésedet a cserkészet iránt, gyere el és vegyél részt egy foglalkozásunkon!

Helyszín: Péteri Evangélikus Gyülekezeti Terem

Időpont:2024.09.08-tól minden hónap páros vasárnapjain 14órától